16-02-04

A van Austro-pop en van Ambros

Tijdens mijn wintervakantie in Tirol heb ik toevallig gehoord dat het precies 30 jaar geleden was dat Wolfgang Ambros zijn eerste langspeelplaat uitbracht. In juni 2003 bracht hij zijn 22ste plaat uit. Bij ons zijn deze CDs nauwelijks of niet te vinden, maar tijdens mijn vele Oostenrijkse en Duitse vakanties heb ik toevallig met deze man kennis gemaakt.

Een paar jaar geleden vond ik in een soldenbak zijn toen recentste CD, "Voom Voom Vanilla Camera". Zonder te weten waaraan ik me moest verwachten maar zoals steeds nieuwsgierig naar onbekende muziek heb ik die gekocht. Bij beluistering na mijn thuiskomst bleek dit een knap werkstuk te zijn, vooral klassieke seventies- en eighties-rock met een matig ruige stem, knappe arrangementen en dit alles gezongen in een sappig Oostenrijks Duits accent, ook niet gespeend van humor. Maar zelfs voor wie de teksten niet verstaat de moeite waard. De muziek doet me soms aan Dire Straits denken, en af en toe zijn er ook stijlelementen die de progliefhebber in mij weten te bekoren. Het bijna tien minuten lange titelnummer is sfeervol en knap opgebouwd.

De enige andere CD die ik nog van hem heb is "Verwahrlost aber Frei" uit 1996, ruwweg hetzelfde recept, met vooral in de tweede helft ruigere songs. Interessant is ook dat Ambros in 2000 een CD met Duitse versies van songs van Tom Waits heeft uitgebracht.

En zonder dat je het weet, ken je misschien de grootste hit die Ambros ooit gehad heeft (1976), tenminste als je vaak in Oostenrijk gaat skiën... Die hoor je te pas en te onpas als een soort skiërs-hymne: "Schifaon"...

22:18 Gepost door Squonk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.