01-03-04

Carl Nielsen

Wat een feest! De derde symfonie, bijgenaamd "Sinfonia Expansiva" van Carl Nielsen op Klara. Dit is de symfonie waardoor ik, vele jaren geleden, deze Deense componist leerde kennen. Toen, net als nu, steeds nieuwsgierig naar muziek die ik niet kende, nam ik een LP (inderdaad!) met dit werk mee uit de Openbare Bibliotheek van ons Cultureel Centrum, blindweg, zonder te weten wat me te wachten zou staan.

De kennismaking was meer dan aangenaam, het was een coup de foudre! Zo bevat het eerste deel een stuk dat ik een "mad waltz" noem, en waar ik rillingen van over mijn rug krijg. Sindsdien is Nielsen een van mijn favoriete componisten geworden (samen met de Fin Sibelius, die in hetzelfde jaar -1865- geboren is). Zijn zes symfonieën zijn parels, die in onze contreien veel te weinig bekend zijn. Helemaal niet, zoals een slecht geïnformeerde presentatrice eens beweerde bij een inleiding op een concert in het PSK, een derivatieve Brahms, maar een hoogst individuele eigen stijl. Vooral dat de vijfde, die toen op dat concert te horen was, bepaalde vrij agressieve passages bevat die je nooit met Brahms zou kunnen associëren.

Kortom, voor iedereen die de platgetreden paden wil verlaten een absolute aanrader (en eigenlijk ook al een grote klassieker)!

21:28 Gepost door Squonk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.