18-06-04

The Musical Box

Gezien de naam van mijn blog en mijn "nickname" kon ik niet nalaten iets te schrijven over de concerten waar ik beide vorige avonden naartoe geweest ben. Inderdaad, gisteren en eergisteren traden op in de Ancienne Belgique... The Musical Box!

Dit is een groep die zich sinds 1993 toelegt op het reconstrueren en brengen van de Genesis-toernees met Peter Gabriel. Woensdagavond deden ze het Foxtrot-concert uit 1972, gisteren "Selling England by the Pound" uit 1973. En het moet gezegd, ze doen dat bijzonder goed. De leden van Genesis zelf schijnen zich zeer lovend uit te laten over hun prestaties.

Deze concerten zijn een buitenkans voor diegenen die destijds te jong waren om "the real thing" live mee te maken, of die deze muziek toen nog niet kenden, zoals ik. Vermits ik Genesis pas in 1983 ontdekt heb, ben ik blij dat ik nu toch een vrij nauwkeurig beeld heb van wat zo'n optreden in hun creatieve hoogdagen moet geweest zijn.

Er zijn me verscheidene dingen bijgebleven van deze optredens. Eerst en vooral hebben ze me opnieuw laten beseffen (voor zover dat nodig was) hoe ongelooflijk origineel deze muziek toen was. Zelfs nu, meer dan 30 jaar later, blijft dat zo. Want ondanks heel de stroming die in het kielzog van Genesis en enkele andere bands onstaan is, blijft hun muziek van die periode uniek en ongeƫvenaard.

Opvallend (naar hedendaagse normen) is ook hoe statisch de muzikanten waren. Behalve de zanger komen ze nauwelijks of niet van hun plaats, bijna zoals in een klassiek concert. Het enige showelement is "Peter Gabriel", met zijn ongewone maskers, attributen en vreemde, Monty Python-achtige vertelseltjes... Wat verdere stage show betreft zijn de ingezette middelen vrij sober (vooral in 1972, een kwestie van budget?) maar ze worden creatief en doeltreffend ingezet. Ook besef je duidelijk de (Engelse) humor die zowel in zijn song- en bindteksten als in zijn stage act ruim aanwezig is.

Kortom, twee memorabele avonden, met een goed gevulde zaal en een wild enthousiast publiek. En voor het einde van dit jaar bereiden ze de toer van "The Lamb Lies Down on Broadway" voor (ze hebben hiervoor eindelijk de toestemming gekregen van Genesis en Peter Gabriel). Er moet al veel misgaan om me te beletten daar naartoe te gaan!

20:21 Gepost door Squonk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.