29-06-04

Corr-ect

Een aantal jaar na "In Blue" hebben The Corrs eindelijk nog eens een nieuw studio-album uit, genaamd "Borrowed Heaven". Ik houd van hun muziek (valt voor mij in de categorie "perfect pop", met een snuifje Ierse folk als smaakmaker), dus ik was benieuwd naar hun nieuwste. De single "Summer sunshine" had ik al een paar keer op de radio gehoord, knap nummer. Wat geheel betreft, ben ik echter nog niet zo zeker. Het is in elk geval een correcte plaat, maar of ze "Talk on Corners" waard is (in mijn oren hun beste), daarover moeten een aantal extra beluisteringen uitsluitsel brengen...

21:59 Gepost door Squonk | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

24-06-04

Dark Matter

Nog maar net heb ik met de nieuwe dubbelCD van Ayreon het gevoel het album van het jaar in handen te hebben, of er komt al sterke concurrentie opdagen in de "persoon" van een long time favourite van mij: IQ, met hun nieuwe album Dark Matter (volg de link voor een paar MP3-fragmenten). Ik ben er nog niet uit hoe goed ik deze CD vind in vergelijking met hun vroeger werk, maar één ding staat buiten kijf: goéd is hij zonder enige twijfel. En blijkbaar wordt deze mening ook weer gedeeld door de reviewers van DPRP in hun Roudtable Review van de CD.

Van bij de intro van "Sacred Sound" was ik verkocht. Wat me echter vooral treft is dat het laatste van de vijf nummers, "Harvest of Souls", een rasechte "epic" van om en bij 24 minuten, meer dan eens reminiscenties oproept aan die grote klassieker, die ik vorige week nog twee keer live heb horen spelen door The Musical Box, nl. "Supper's Ready" van Genesis. Maar het is geen bleek afkooksel, eerder een vergelijkbaar concept met familietrekjes.

In elk geval, luiter er eens naar, en als het bevalt, kopen, om een getalenteerde band door dik en dun te steunen!

21:18 Gepost door Squonk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-06-04

The Musical Box

Gezien de naam van mijn blog en mijn "nickname" kon ik niet nalaten iets te schrijven over de concerten waar ik beide vorige avonden naartoe geweest ben. Inderdaad, gisteren en eergisteren traden op in de Ancienne Belgique... The Musical Box!

Dit is een groep die zich sinds 1993 toelegt op het reconstrueren en brengen van de Genesis-toernees met Peter Gabriel. Woensdagavond deden ze het Foxtrot-concert uit 1972, gisteren "Selling England by the Pound" uit 1973. En het moet gezegd, ze doen dat bijzonder goed. De leden van Genesis zelf schijnen zich zeer lovend uit te laten over hun prestaties.

Deze concerten zijn een buitenkans voor diegenen die destijds te jong waren om "the real thing" live mee te maken, of die deze muziek toen nog niet kenden, zoals ik. Vermits ik Genesis pas in 1983 ontdekt heb, ben ik blij dat ik nu toch een vrij nauwkeurig beeld heb van wat zo'n optreden in hun creatieve hoogdagen moet geweest zijn.

Er zijn me verscheidene dingen bijgebleven van deze optredens. Eerst en vooral hebben ze me opnieuw laten beseffen (voor zover dat nodig was) hoe ongelooflijk origineel deze muziek toen was. Zelfs nu, meer dan 30 jaar later, blijft dat zo. Want ondanks heel de stroming die in het kielzog van Genesis en enkele andere bands onstaan is, blijft hun muziek van die periode uniek en ongeëvenaard.

Opvallend (naar hedendaagse normen) is ook hoe statisch de muzikanten waren. Behalve de zanger komen ze nauwelijks of niet van hun plaats, bijna zoals in een klassiek concert. Het enige showelement is "Peter Gabriel", met zijn ongewone maskers, attributen en vreemde, Monty Python-achtige vertelseltjes... Wat verdere stage show betreft zijn de ingezette middelen vrij sober (vooral in 1972, een kwestie van budget?) maar ze worden creatief en doeltreffend ingezet. Ook besef je duidelijk de (Engelse) humor die zowel in zijn song- en bindteksten als in zijn stage act ruim aanwezig is.

Kortom, twee memorabele avonden, met een goed gevulde zaal en een wild enthousiast publiek. En voor het einde van dit jaar bereiden ze de toer van "The Lamb Lies Down on Broadway" voor (ze hebben hiervoor eindelijk de toestemming gekregen van Genesis en Peter Gabriel). Er moet al veel misgaan om me te beletten daar naartoe te gaan!

20:21 Gepost door Squonk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-06-04

Opgelet, meesterwerk!

Sinds een paar dagen luister ik steeds opnieuw naar een nieuwe dubbel-CD, en het moet me van het hart: dit is een absoluut meesterwerk! waarover heb ik het? Over "The Human Equation" van Ayreon. Dit project van onze getalenteerde Noorderbuur Arjen Lucassen heeft al een aantal knappe werkstukken afgeleverd, maar dit vind ik echt de top. Niet voor niets is dit een van de CDs van de maand op Prog-Nose met een kwotering van 9.5/10. En bij DPRP zijn ze ook vrij lovend met scores gaande van 7.5/10 tot 10/10. Kortom, voor wie enigszins van progressieve rock, metal, progmetal of verwante genres houdt: kopen!

21:19 Gepost door Squonk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-06-04

The girl in the picture

Toevallig kennisgemaakt met de single "Back against the wall" van de Vlaamse Yanah. Vermits ik het hele Eurosong-gedoe niet gevolgd heb, was ze me niet bekend, maar wat ik hoorde kon me wel bekoren. Ik ben dan ook benieuwd naar de rest van haar debuutalbum.

Tussen haakjes, ik krijg wat van al die commentatoren die onze bedroevende uitslag op het Eurovisie Song Festival toeschrijven aan vriendjespolitiek bij het televoten (buurlanden die voor elkaar stemmen, weet je wel). Ik vind dat nonsens: vorig jaar lagen die landen even goed naast elkaar, en waren hun culturen evenzeer verwant, en toch eindigde Urban Trad tweede. Het is gewoon dat we vorig jaar een steengoed nummer hadden, terwijl ik onze inzending van dit jaar, ondanks alle opgeklopte hype die er hier rond verkocht werd, altijd zwak gevonden heb. Zo simpel is dat...

22:00 Gepost door Squonk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |