16-01-05

1. Ayreon: The Human Equation

Vandaag kom ik dan uiteindelijk aan het eind- en tegelijk hoogtepunt van mijn progrock-eindejaarslijstje. And the winner is...

Inderdaad, "The Human Equation" van Ayreon. Dus geen CD van de geconsacreerde progrock-kanonnen zoals op plaatsen 2 tot 5 van mijn lijstje, maar het project van een supergetalenteerde muzikant, die ondanks zijn origines in de hardrock-hoek, hier toch met recht en rede de eerste plaats verdient.

Een half jaar geleden was ik al wild enthousiast over deze dubbele conceptplaat (zie hier en hier), en dit enthousiasme is met geen greintje verminderd, integendeel (zoals de eerst plaats in mijn lijstje afdoende aantoont). Dit werkstuk loopt over van power en emotie. Het vertoont een enorme variëteit aan invloeden, die echter allemaal tot een coherent en fascinerend geheel verweven worden. Zo denk ik alleen maar aan het verrassende samenspel tussen folkelementen en zeer heavy gitaarwerk. Bovendien zijn de uitvoering, de produktie en de opname van superieure kwaliteit. Er wordt op de plaat meegewerkt door een uitgelezen schare van getalenterde musici en zangers.

Ik hoef er verder niet veel woorden meer aan te besteden: alles loopt samen om van deze muziek hét absolute meesterwerk van 2004 te maken. Zegt dat voort, zegt dat voort!

18:55 Gepost door Squonk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.