18-02-05

Machiavel: 2005

Bij onze franstalige landgenoten is Machiavel een grote naam. De band, die als drummer de grote baas van radiozender Classic 21 heeft (zie deze blog-entry), draait al mee sinds de jaren 70. Destijds debuteerden ze met progressieve rock, en dat leverde enkele knappe LP's op, zoals "Jester", mijn eerste kennismaking met de groep, en "Mechanical Moonbeams" (met de bescheiden hit "Rope Dancer"). Nadien is hun stijl geëvolueerd naar meer "populaire" maar in mijn oren minder interessante muziek. Na een vrij lange onderbreking zijn ze de laatste jaren opnieuw platen beginnen maken, die -zonder terug te keren naar hun oorspronkelijke genre- vrij goed waren.

En nu is er dus de nieuwe CD, eenvoudigweg "2005" getiteld. Voor wie erop gehoopt had, dit is helemaal geen terugkeer naar de prog, maar het moet me van het hart, ik vind dit een bijzonder goede CD. Je zou het "classic rock" kunnen noemen (niet verwonderlijk gezien de job van hun drummer), met veel gitaarwerk. De klavieren komen vooral tussen in de tragere nummers, in de vorm van piano (en dit ondanks het feit dat ze met Hervé Borbé een kei van een progressieve keyboardspeler in huis hebben - herinnert iemand zich nog de groep Now?).

De eerste nummers zijn vrij opgewekte gitaarrock. Ik beluisterde de CD daarnet tijdens het afwassen, en ik werd er totaal opgewekt door. Verderop wordt de sfeer wat meer rock, en naar het einde toe vind ik dat de stemming iets melancholischer wordt. Maar van begin tot einde is deze CD een plezier om naar te luisteren. Een aanrader!

22:58 Gepost door Squonk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.