01-03-05

NDV: Karma (2001)

Wittekerke voor 't vrouwtje, afwas voor 't ventje, en dus: CD-tijd! Vandaag werd het de CD die ik ook al een paar dagen loop te beluisteren via mijn onvolprezen mp3-speler. En 't is een goeie.

Dat Nick D'Virgilio een goede drummer is, weten we al een tijdje. Hij is natuurlijk het best gekend als de man achter de drumkit (en sinds kort ook achter de microfoon) van Spock's Beard, maar speelde ook bij bands als Tears for Fears, en had zelfs de eer om op een paar nummers van Genesis' laatste album, "Calling al Stations", de drumsticks te hanteren.

Op zijn solo-album "Karma", verschenen toen Neal Morse nog bij Spock's Beard was, bewijst NDV dat hij ook als componist zijn mannetje kan staan, en dat hij ook met gitaren, bas en keyboards uit de voeten kan. Dit is geen prog-album te noemen, eerder goede rock met een aantal originele kantjes. Het is niet verwonderlijk dat je hier al een aantal pre-echo's hoort van Spock's Beard na het vertrek van Neal Morse, vermits NDV daar compositorisch een vrij belangrijke rol is gaan spelen. Maar hier heb je veel minder nadruk op keyboards, het is een veel meer gitaar-georiƫnteerde plaat. En ook het grootse, symfonische aspect ontbreekt bijna volkomen. Goede rock dus, af en toe vrij ruig (niet te verwarren met heavy), met ook knappe verstilde momenten. Knap drumwerk ook, maar zeker geen typische slagwerkersplaat.

Het titelnummer is origineel, enkel stem en percussie. "The Water's Edge" begint ingetogen en bouwt dan op tot een steengoed nummer. "Untitled" is een knappe instrumental. Op de ballad "Will It Be Me" klinkt hij even als Gerry Rafferty (een compliment komende van mij). En het album eindigt toch op een driedelige, lange song, "Paying The Price", dat zeer knap begint (deze recentie refereert naar Peter Gabriel, niet geheel onterecht), en de CD op een waardige manier afsluit.

Kortom, een knappe rockplaat, die NDV wellicht ook het nodige zelfvertrouwen heeft bezorgd om als componist en zanger met Spock's Beard verder te doen.

22:04 Gepost door Squonk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.