04-03-05

Brilliant Brahms

Vandaag was de afwas wat later dan gewoonlijk. Eerst met mijn liefste nog wat TV gekeken. Ze was zo moe dat ze dan meteen gaan slapen is. Met als gevolg dat ik voor bij de afwas iets rustigere muziek uitgezocht heb dan de vorige keren. Dat zijn dan de twee strijksextetten van Johannes Brahms geworden.

Sinds ik een aantal jaren geleden in een concertreeks, georganiseerd door de Filharmonische Vereniging van Brussel, bijna alle kamermuziek van Brahms live gehoord heb in het Brusselse Muziekconservatorium, ben ik weg van deze muziek. Vooral de pianotrio's en de strijksextetten dragen mijn voorkeur weg.

Deze strijksextetten zijn werken van een nog relatief jonge Brahms, nog niet het archetypische beeld van de oudere man met de lange witte baard dat de meeste mensen voor ogen zweeft. Vooral het eerste deel van het tweede is aangrijpend. Hierin verklankt hij zijn liefde voor een meisje genaamd Agathe, via het verwerken van haar naam in muzieknoten (het motief A-G-A-H-E of la-sol-la-si-mi) doorheen heel het deel. Melancholisch als je weet dat hij zijn hele leven vrijgezel gebleven is.

Hoe dan ook, deze muziek vormde een zeer sfeervol klankdecor, terwijl ik afwaste en door het raam onophoudelijk de fijne sneeuw zag neerdwarrelen, die langzaam de straat wit kleurde.

Voor wie deze (en andere) muziek aan zeer interessante voorwaarden wil exploreren, zijn er de CDs van Brilliant Records, die voor een werkelijk belachelijk lage prijs te krijgen zijn bij Kruidvat. zo kost het koffertje van 12CDs waarvan ik vanavond naar de 10de luisterde, slechts de prijs van één klassieke fullprice-CD. En aan die lage prijzen heb je vaak te maken met goede tot zeer goede opnamen. Met een beetje uitkijken kan je zo een behoorlijke kwaliteitsvolle klassieke collectie aanleggen voor een habbekrats.

Het enige nadeel is dat deze CDs slechts gedurende beperkte tijd in de Kruidvat-winkels beschikbaar zijn. Maar je kan ze allemaal nog nabestellen via de Kruidvat Entertainment Shop. In onze buurlanden (Frankrijk, Duitsland, Engeland) zijn deze CDs gewoon in de CD-zaken te koop, weliswaar duurder dan bij Kruidvat, maar toch nog altijd koopjes. Wie op de hoogte wil blijven van welke CDs Kruidvat uitbrengt, kan een kijkje gaan nemen op Binnenkort op Brilliant van Klassiek voor een Piek. Die site bevat ook heel wat links naar recenties van de CDs (zoals hier voor Brahms).

Ik zou zeggen, doen, het loont zeker de moeite je muzikale horizonten open te gooien!

23:24 Gepost door Squonk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.