15-03-05

Back in Time - Trevor Rabin: Can't Look Away (1989)

Trevor Rabin is een van oorsprong Zuidafrikaans supergetalenteerd muzikant, die natuurlijk vooral bekend is omdat hij in 1983 Yes terug op de kaart geplaatst heeft. Zonder de frisse injectie die hij aan de toen zieltogende groep gegeven heeft, en vooral natuurlijk door de monsterhit "Owner of a Lonely Heart", was er misschien allang geen sprake meer geweest van de groep die nu al zijn 35ste verjaardag gevierd heeft.

De meningen onder de Yes-liefhebbers zijn verdeeld, maar ik houd wel van het Rabin-tijdperk. De man loopt over van talent, zowel als gitarist en multi-instrumentalist als als componist en producer. Het laatste album met Rabin, "Talk", vind ik schromelijk onderschat. En het eerste Yes-album na zijn vertrek, "Open Your Eyes", is werkelijk het minste dat ze ooit gepresteerd hebben (ook al door de grote inbreng van de derdeklas opvolger van Rabin, Chris Squire's maatje Billy Sherwood). Gelukkig hebben ze zich serieus herpakt met het zeer mooie "The Ladder".

Maar dit is geen Yes-historie, ik wil het hier hebben over Rabin's (voorlopig) laatste volwaardige solo-album, "Can't Look Away", gemaakt in de periode tussen "Big Generator" en "Union". Als je ernaar luistert, besef je hoe groot de invloed van Rabin was op het Yes-geluid toendertijd. Toch is dit geen Yes-album zonder de Yes-muzikanten geworden (al drumt Alan White op twee nummers). Het is meer een soort stevige AOR/pop-rock, die ik zeer aangenaam vind om naar te luisteren. Ook hier zie je de enorme kloof die er gaapt tussen het talent van Rabin en dat van Sherwood (luister maar eens naar diens solo-album of zijn samenwerking met Chris Squire, je zult wel horen wat ik bedoel). Ook als zanger staat Rabin zijn mannetje, maar dat hadden we al op de Yes-albums gehoord.

Het titelnummer, waarmee de CD begint, is het meest prog-getinte stuk op de plaat, en had zo op een Yes-CD uit die periode gekund: magistraal. Op "Sorrow" laat hij even zijn Zuidafrikaanse roots horen in de intro. "Promises" is een typisch AOR-nummer. Op "Eyes of Love" hoor je de heavy sound die in het nummer "City of Love" van "90125" menig Yes-fan toendertijd verrast moet hebben. "I didn't Think it Would Last" is ook een "wreed sympathieke" song. Enkel "Hold On To Love" vind ik wat onverteerbaar.

Globaal een aangenaam album, en zeker een aanrader voor wie de bijdrage van Rabin aan Yes apprecieert. Jammer dat hij de laatste jaren geen rockalbums meer maakt. Hij heeft blijkbaar een nieuwe carrière ontwikkeld met het schrijven van filmsoundtracks. Maar je weet natuurlijk nooit...

22:43 Gepost door Squonk | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

het beste van rabin Als je Can't look Away wel aardig vindt, dan raad ik aan om zeker eens te gaan luisteren naar WOLF. Is pre-Yes en meer gericht op AOR / melodic hard rock, maar vind ik het beste album van Trevor.
Momenteel houdt hij zich zoals bekend vooral bezig met film scores en verdient daar een heel behoorlijke boterham aan...

Gepost door: Peter Cox | 28-03-05

De commentaren zijn gesloten.