16-06-05

Sennheiser RS-130

Zoals je uit deze blog wel zal begrepen hebben, luister ik zeer veel naar muziek. Het is dan ook logisch dat ik aandacht besteed aan de apparatuur die dit muziekgenot mogelijk maakt. Ik heb al vaak verwezen naar de mp3-speler die ik voor mobiel luisteren gebruik. Maar thuis is het natuurlijk aangenamer om op een degelijke installatie te luisteren. De mijne is intussen zo'n 10 jaar oud, minimalistisch in gadgets maar goed qua klank, van het Engelse merk NAD. Ik ben er zeer tevreden over, en heb voorlopig niet de minste behoefte om er iets aan te veranderen.

Voor de huiselijke vrede is het echter soms aangewezen om iets discreter naar bepaalde CDs te luisteren. Daarvoor zijn er gelukkig hoofdtelefoons. Ik moet zeggen dat ik een zwak heb voor die dingen, en dat ik me dan ook geregeld laat verleiden om er eentje bij te kopen. Ook al omdat ik steeds op zoek ben naar een kwalitatieve oplossing voor mobiel gebruik. Daarvoor ben ik bij de Sennheiser PX-100 beland, zeer goede kwaliteit voor een zeer redelijke prijs (zo'n €40). Sennheiser is trouwens het merk dat mijn voorkeur wegdraagt als het op hoofdtelefoons aankomt.

Nu was ik nog op zoek naar een goed draadloos model. In bepaalde situaties kan dat handig zijn. Ik had er in 1998 wel al eentje gekocht, maar was daar niet echt tevreden mee, vooral omwille van de noise gate, die de neiging had om bij stille passages de klank af te snijden. Vooral bij klassieke muziek is dat enorm storend.

Onlangs las ik in het Franse muziektijdschrift Diapason een vergelijkende test van draadloze hoofdtelefoons. En de winnaar van die test was een recent model van mijn favoriete Sennheiser, de RS-130. Maandag ben ik dan voor de verleiding bezweken en heb ik er zo eentje in huis gehaald. Eerst werd mijn geduld nog op de proef gesteld: de batterijen moesten eerst 16 uur opladen... De volgende dag was dan het grote moment: de eerste luistertest. En gisteravond heeft hij ook met glans de afwastest en zelfs de stofzuigtest doorstaan. Ik denk dat ik er nog veel plezier aan zal beleven.

P.S. Voor wie geïnteresseerd is in hoofdtelefoons, kan ik zeker de site van HeadRoom aanraden. En ook Dan's Data heeft een aantal leuke besprekingen van hoofdtelefoons (scroll naar beneden tot de sectie "Speakers and Headphones").

22:42 Gepost door Squonk | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

RS120 / RS130 Hey,

Ik vroeg me af of u ook luisterervaring heeft met de Sennheiser RS120, ik zit namelijk te twijfelen tussen deze modellen. Ik heb zelf al een keer mogen luisteren met de 120 maar aangezien ik de 130 nergens kan vinden kan ik het geluid niet met elkaar vergelijken. Mag ik vragen waar u het laatst genoemde model heeft aangeschaft.

Alvast bedankt!
MVG

Gepost door: Bart | 09-07-05

RS130 Ik heb mijn RS130gekocht bij MediaMarkt St. Pieters Leeuw (Bergense Steenweg). Ik heb de RS120 niet gehoord (die was beschikbaar bij fnac Brussel), maar vond die minder interessant omdat hij op de oren rust ("supra-aural"), terwijl de 130 de oren omsluit ("circumaural"). Verder was er de vermelde test in Diapason waar de 130 overtuigend als beste uitkwam...

Gepost door: Squonk | 10-07-05

hoofdtelefoons Indien je ECHT eens je oren wil verwennen met de ultieme klanken dan moet je zeker eens een electrostatische STAX-hoofdtelefoon uittesten.
Wedden dat je klanken hoort waarvan je dacht dat ze niet op de cd stonden.

Gepost door: Michael | 21-08-05

De commentaren zijn gesloten.