23-08-05

Gilbert & Sullivan: H.M.S. Pinafore

Klara verwent mijn oren weer vanavond, met de uitzending van een concert van de BBC Proms van 19 juli van dit jaar (tijdelijk te beluisteren via de link). Het hoofdbestanddeel van dit concert was de concertante uitvoering van "H.M.S. Pinafore" van Gilbert and Sullivan. Als ik hiernaar luister, kan ik niet anders dan totaal goedgehumeurd worden.

Ik heb de operettes van het beroemde Engelse duo enkele jaren geleden ontdekt. Toen ik jonger was, keek ik neer op dit soort muziek, maar ik heb sindsdien (gelukkig voor mezelf) mijn oordeel grondig herzien. Dit zijn soms echte meesterwerkjes, pareltjes van typisch Engelse humor. Als je dit hoort, voel je af en toe al Monty Python onder de oppervlakte. En dat op het einde van de 19de eeuw. Weliswaar mis je heel wat van de finesses en toespelingen als Engels niet je moedertaal is. Daarom is het ook nuttig eens een CD-opname op te snorren met het volledige libretto in het inlegboekje. Ik moet soms werkelijk hard lachen tijdens dit concert (net als het publiek overigens). De muziek is vrij eenvoudig van opzet, maar bevat een aantal absolute "oorwormen".

Concert- en CD-opnamen zijn goed, maar zo'n operette live meemaken is natuurlijk nog heel wat leuker. Ik heb het geluk gehad tijdens mijn bezoeken aan Londen twee van hun operettes te zien. Eerst "The Pirates of Penzance", en een paar jaar later "The Mikado". vooral deze laatste voorstelling is een fantastische herinnering voor mij en mijn liefste. Ik hoop dat ik (als heel die terroristische gekte wat voorbij is) de kans krijg om er nog te zien, zoals deze Pinafore.

Intussen is dit, zoals ik wel vaker zeg, een goede tip om je muzikale horizon wat te verbreden. Je kan er maar wel bij varen. Lachen is altijd gezond!

21:16 Gepost door Squonk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |